Walentynki 2019

Walentynki 2019

Walentynki

W ten wyjątkowy dzień przygotowaliśmy w Mannie coś zupełnie wyjątkowego: wegetariańskie i wegańskie menu degustacyjne! Jedenaście potraw podanych w formie pięciu dań rozkocha w sobie niejednego. Dobraliśmy również białe wina do każdego z dań. Menu dostępne będzie jedynie w dniach 11 – 15 lutego 2019 po uprzedniej rezerwacji.

UWAGA: z poniższego menu wybieramy jedynie danie główne. Wszystkie pozostałe potrawy serwowane są w formie degustacyjnej.

Walentynki 2019

WALENTYNKOWE Menu degustacyjne

(minimum dla dwóch osób)

ZUPA KREM Z MARCHWI
Rozgrzewająca zupa z rozmarynową nutą, pomarańczą i mlekiem kokosowym, podawana z rzodkiewką, która równoważy aksamitną teksturę i podkręca smak.

PASZTECIK Z FARSZEM Z JARMUŻU I SUSZONYCH POMIDORÓW
Chrupiące ciasto francuskie wypełnione kremowym farszem z jarmużu, któremu wytworności i wyrazistości dodają drobno pokrojone pomidory suszone na słońcu.

TAJSKI SPRING ROLL ZE SŁODKIM SOSEM CHILLI
Aromatycznie doprawiony farsz z tofu, grzybów shiitake, białej kapusty i makaronu ryżowego w chrupiącym cieście spring rolls.

(Blanc de Noir, Pfalz, Kesselring, Niemcy, 100ml)

* * *

PASZTET Z SOCZEWICY
Jedwabisty pasztet z soczewicy, przyprawiony kolendrą i garam masalą, podawany na pumperniklu z orzeźwiającym chutney z mango.

TATAR Z BURAKA I SUSZONYCH POMIDORÓW
Podany z wegańskim „jajkiem”, orzechami włoskimi, kozim serem* i rukolą.

PANI PURI CHAAT
Indyjskie „street food” na restauracyjnym talerzu. Chrupiąca muszelka z mąki
pszennej wypełniona warstwami farszu i sosów posypana ziarenkami granatu.

(Chardonnay Cantine Losito, Puglia, Włochy, 100 ml)

* * *

SORBET Z LIMONKI

* * *

Do wyboru:

WEGAŃSKI KEBAB Z BOCZNIAKÓW
Oto nasz odpowiednik na popularną szarpaną wieprzowinę! Boczniaki doprawione na słodko-wytrawną nutę, podane w łódeczce z pieczonego słodkiego ziemniaka z sosem tahini.

ROLADKI Z GRILLOWANEJ CUKINII Z FARSZEM Z SOCZEWICY I WARZYWAMI KORZENNYMI
Grillowane plastry zielonej cukinii kryją w sobie wyrazisty farsz z czerwonej soczewicy, doprawiony imbirem i czarnuszką, a bukiet smaków dopełnia delikatne purée z selera i ziemniaka, brukselki w pesto oraz marynowane buraki i młoda marchew.

(Just Fucking Good Wine, Neleman, Walencja, Hiszpania, 100 ml)

* * *

GALARETKA Z PROSECCO Z JADALNYMI KWIATAMI
Delikatna, wytrawno-słodka galaretka z prosecco kryje w sobie jadalne bratki i wprawia w iście romantyczny nastrój.

AFRODYZJAKALNE PTASIE MLECZKO
Rozpływająca się w ustach pianka ze śmietanki sojowej, opatulona kremowym sosem kawowym i doprawiona peruwiańskim żeń-szeniem (macą) o afrodyzjakalnych właściwościach, podawana na kruszonym pierniku.

MUS CZEKOLADOWY Z SOSEM WIŚNIOWYM
Wyborne połączenie gorzkiego kakao, ostrego chili i słodkiego batata. Puszysty i delikatny mus podawany z sosem wiśniowym, słodzony ksylitolem to gwarant uniesienia!

(Riesling Feinherb Kesselring, Pfalz, Niemcy, 100 ml)

Cena za osobę: 99 zł lub 149 zł z winami

* W wersji wegańskiej tatar będzie podany bez koziego sera.