Walentynki

Walentynki

Po wielotygodniowych eksperymentach, z dumą prezentujemy nasze Walentynkowe Menu Degustacyjne

Zapraszamy od 11 do 14 lutego na ucztę składającą się z 9 potraw wegańskich i/lub wegetariańskich, które dla chętnych podamy również z doskonale dobranymi winami.

Cena za osobę: 109 zł (159 zł z białymi winami degustacyjnymi)

Rezerwacja: https://manna68.pl/rezerwacje/

 


 

Walentynkowe menu degustacyjne

UWAGA: z poniższego menu wybieramy jedynie danie główne. Wszystkie pozostałe potrawy dostajemy w formie degustacyjnej

(min. 2 osoby)

Aperitif: Prosecco DOC Treviso Extra Dry Corvezzo, Veneto, Włochy (100 ml)

Sakiewka z papieru ryżowego z warzywami i pastą a la tuńczyk
Delikatnie pikantne nadzienie, na które składa się pasta z tofu, wasabi, szczypiorek,
marchewka oraz makaron ryżowy barwiony sokiem z buraka, doskonale równoważy egzotyczny słodki sos z mango.

Vol-au-vent z wegańskim serkiem chrzanowym
Chrupiące ciasto francuskie wypełnione rozpływającym się w ustach serkiem
z tofu. Wyrazistości nadzieniu nadaje odrobina chrzanu, a wytworności pomidory suszone na słońcu.
Cukinia faszerowana wegańskim paprykarzem

Grillowana cukinia z łagodną pastą z pomidorów, ryżu i papryki
podawana z sosem ze śmietany sojowej i z kaparów.

Blanc de Noir, Pfalz, Kesselring, Niemcy (100ml)

Zupa krem z grzybów shiitake
Wykwintny aromat z grzybów, uszlachetniony białym winem z oliwą rozmarynową
i czerwonym pieprzem sprawi, że odkryjesz niebo w Mannie.

Roladka z cukinii a la boczek
Słupki słodkiego pieczonego korzenia pietruszki zawinięte w cienki płat cukinii
marynowanej w przyprawach nadających jej smak boczku.
Roladka podawana jest z jabłkowym chutney.

Tartlet z wegańskim klopsikiem
Klasyczny szwedzki klopsik z mielonki sojowej na krążku z ciasta francuskiego
podawany z równie klasycznym sosem bolognese.
Taka kosmopolityczna kombinacja nie może zawieść!

Chardonnay Cantine Losito, Puglia, Włochy (100 ml)

Do wyboru:
Millefeuille z bakłażana i masy truflowo-pieczarkowej
Pieczony bakłażan przekładany szlachetną masą z trufli, pieczarek i pęczaku,
podawany z puree z kalafiora z imbirem i białym pieprzem, wegańskim sosem koperkowym,
kalafiorem romanesco i chipsem z papieru ryżowego.

Makaron a la lane kluski z sosem putanesca i marynowanym jackfruitem (NV)
Subtelny w smaku makaron równoważy wyrazista tekstura sosu z nori, czarnych oliwek,
pomidorów i białego wina oraz marynowany indyjski jackfruit (chlebowiec różnolistny).
Danie podawane z wegańskim parmezanem z migdałów i płatków drożdżowych.

Just Fucking good wine, Neleman, Walencja, Hiszpania (100 ml)

Domowej roboty lody czekoladowe
Czy jesteście gotowi na przygodę? Delikatne, rozpływające się w ustach,
mocno czekoladowe lody z… słodkiego ziemniaka!

Deser dla dwojga: serduszka z musu kokosowego
Intensywny mus z mleka i wiórków kokosowych podajemy z plasterkami karmelizowanej gruszki,
sosem ze świeżej żurawiny oraz posypką z kruchych ciastek kokosowych.

Riesling Feinherb Kesselring, Pfalz, Niemcy (100 ml)